THE ART FOUND PAVILION
/

Type of project: Design Stand
Project: The Art Found Pavilion
Location: London, United Kingdom
Status: Competition
Handing over date of project: March, 2009
Built up area: 200 m2
Project team: N. Toribio, C. Zappulla with M. Tepedino
Budget: 6.000 €

The Minimum has been our key element to explore new, unexpected ways of flexibility
and interoperativity in spatial production, while refraining from over-packaged architecture.

Richard Serra has said: “The biggest break in the history of sculpture in the twentieth century occurred when the pedestal was removed.”

When it comes to a pavilion, what happens to its architecture when the foundation is removed?

The pavilion is floating and its only point of contact is the structural core of the object.

The pavilion has been designed taking advantage of the excellent properties of
plywood. The strength and flexibility of this engineered board have been pushed to its
limits to give this material a new way of working.

The 94 ribs’ radial arrangement starts from the base, a metal anchorage, and spans to the outer façade, defining with one element the skin, the roof, the walls, and the structure. By aligning the plywood veneers in the correct direction, an optimal use of the material’s orthotropic characteristics is achieved.

Defining the volume through cantilever geometry has made it possible to concentrate
the joints in one point, minimising material and production time.

Although strongly connected to its designated sites, the pavilion stands as an independent
object and can easily be assembled and disassembled almost anywhere.

THE ART FOUND PAVILION

Categoría de proyecto: Diseño de Stand
Proyecto: The Art Found Pavilion
Localización: Londres, Reino Unido
Estado de proyecto: Concurso
Fecha de entrega de proyecto: Marzo, 2009
Superficie construida: 200 m2
Equipo de proyecto: N. Toribio, C. Zappulla con M. Tepedino
Presupuesto de Ejecución de Material: 6.000 €

THE ART FOUND PAVILION

Categoria di progetto: Design supporto
Progetto: The Art Found Pavilion
Sito: Londra, Regno Unito
Fase di progetto: Concorso
Data di consegna del progetto di massima: Marzo, 2009
Superficie construita: 200 m2
Team di progetto: N. Toribio, C. Zappulla con M. Tepedino
Costo di realizzazione: 6.000 €